lekkers in laos


O ja, ook wij hebben een Lonely Planet bij en checken regelmatig Travelfish, TripAdvisor en Maps.me om ons te informeren over bezienswaardigheden, transport, grensovergangen, ...
Maar om lekkere restaurantjes te vinden, hebben we onze geheel eigen beproefde methode. Fancy eettentjes laten we standaard links liggen. Onze blik gaat uit naar de ietwat groezeliger etablissementjes: TL-lampen? Check! Moeder of grootmoeder aan het fornuis? Check! Zitten er locals? Check! Meestal garantie voor héél lekker (en vaak relatief goedkoop) eten.


Soms is de variatie wat zoek, maar dat er hier aan lekker eten geen gebrek is, laat deze top 10 duidelijk zien:

1 Noodle soup (only vegetables of met kip, rund, ...)
2 Pompoencurry met verse koriander
3 Baguette met avocado, ei, salade en een goeie 'lek' mayonaise
4 Rauwe boontjes met speciale pindasaus
5 Street BBQ (je kiest spietjes met tofu, vlees, groentjes en die worden gegrild terwijl je erbij staat)
6 Banana pancakes (liefst nog met een dikke laag chocoladesaus erbovenop ook!)
7 Fresh Fruitshake (onze favorieten? limoen-munt en mango-passievrucht)
8 Suzy soup (een soort currysoep met kokosmelk)
9  Fried rice (al dan niet met cashewnoten, ananas, ...)
10 Tweekleurencornetto met chocolade en besjes


Hebben we toch maar aan onze neus (en mond) voorbij laten gaan: gegrilde rat en eekhoorn, pad, bamboe-rat, kippenpoten (nee, niet de kippenbouten, maar echt de pootjes met tenen en nagels aan!), een geleiachtig dessert met fluokleurige toppings, gefermenteerde slang, spinvis, buffelvelcrackers, ...


Ook al wagen we ons niet aan deze lokale delicatessen, de markt blijft (samen met de buurtrestaurantjes) onze lievelingsplek om ogen, oren en mond de kost te geven. Bij voorkeur de markten buiten het toeristisch centrum, waar wij soms de bezienswaardigheid zijn, eerder dan vice versa. En waar de kinderen vaak nog een extra stuk fruit toegestopt krijgen.


En zo heel af en toe heeft er eens iemand nood aan "gewoon" - euh, ik bedoel "vertrouwd" - eten of een beetje comfortfood. Dan gaat er een bus Pringles open in plaats van een zak zeewierchips, wordt er Sprite gedronken in plaats van thee,  komt er pizza op tafel in plaats van rijst of noedels. En zo eens in de zoveel tijd smaakt dat heerlijk. Om daarna weer dubbel en dik te smullen van alle lokale smaken... Genieten!



Reacties