BIG, busy and beautiful Bangkok


Bangkok, wereldstad. Bijna westers zelfs - als je tenminste even alle Aziatische gezichten wegdenkt. Met die cultuurshock valt het voorlopig dus nog wel even mee. Druk, dat wel, hééééél druk. De straten vol auto's, bussen in alle kleuren, de obligate tuk tuks ertussen en veel, heel veel brommerkes. Zelfs op het voetpad ben je niet helemaal veilig. Al is het ook niet helemaal duidelijk of het voetpad ook niet voor een deel effectief fiets/brommerpad is, daar zijn we nog niet helemaal aan uit. Gek eigenlijk, als je bedenkt hoe in de parken (oase van rust!) alle wandel/loop/fietsverkeer strikt gereglementeerd wordt, met vaste loop/rijrichting, maximumsnelheid en alles er op en er aan. Je kan je al voorstellen wat een bende loslopend wild uit België daar veroorzaakt ;-)


Tussen al dat wereldse geweld: prachtig versierde huisaltaartjes. Met verse bloemen, fruit, mooie sjaaltjes, ... De goden blijken hier zelfs 7UP te lusten! Je ziet ze overal: op de stoep, op de patio van hotels, in de etalage van massagesalons, op het dak, ... 53 telden we er gisteren, onderweg naar het koninklijk paleis. Daar werd religie plots BIG. BIG business (ah ja, moeder had een korte broek aan, dus die moest zich een lange aanschaffen in zo'n toeristen-afzet-winkeltje). BIG als in veel, heel veel: 't was er over de koppen lopen. Maar vooral BIG als in groots: prachtig, adembenemend, schitterend. de gouden stupa, prachtig tegelwerk, de paleizen, de reusachtige bewakers (Kobe: "die ken ik van de Efteling!"), de meterslange muurschilderingen met het verhaal van Ramayana , de smaragden Buddha, ... Genoten, met volle teugen!



Bangkok, da's natuurlijk ook lekker eten! Op dat vlak doen we al echt als de Thai: geen vaste maaltijden op gezette tijdstippen, maar een heerlijke snack zodra we daar zin in hebben. Streetfood! Smullen! Maar als brave Belgen houden we ook van onze vaste stek: 's avonds op weg naar huis stoppen we steevast bij dat kleine restaurantje, geprangd tussen de slotenmaker op de hoek van 't glazen straatje aan de ene kant en een kleermaker aan de andere kant. "No spicy" leerden de kinderen van peter Jona. Het werkt. Stijn durft wel al eens all the way te gaan (Kazzen: "papa, je wordt zo rood?").


Bangkok, dat is ook een skyline om U tegen te zeggen. Vanop de Golden Mount-tempel bewonderden we op onze eerste dag de stad aan onze voeten en in de wolken om ons heen. Maar ook op ons appartementje op de 32ste verdieping blijven we ons vergapen aan al dat "moois". 's Avonds zeggen de kinderen de massa lichtjes gedag voor ze gaan slapen.
Wolkenkrabbers dus, véél wolkenkrabbers. Blinkend, glanzend, schitterend in de zon. In allerlei kleuren en in de gekste vormen. Daartussen verrassend veel groen: hangende tuinen, palmbomen en ander tropisch frisgroen, planten in potten die over balkonnetjes uitpuilen, goed onderhouden parken, bloempotten en struiken waar er maar plaats is en hier en daar een strook kunstgras.



En tot slot, ook dit is (voor ons) Bangkok: roze taxi's, de eerste lik zonnecrème van 2018, met de trein boven de file, sexpats, japanners die met onze kinderen op de foto willen (Ninke:"waarom zeggen die baby tegen mij?"), een wirwar van elektriciteits- en andere draden, je veilig voelen (behalve bij het oversteken), meisjes in amazonezit achterop de brommer, waterschildpadden en spin-vissen, uitlaatgassen en bbq-geuren, in de khlong scheuren over zwart water, in de expressboat iets minder hard scheuren over iets minder zwart water, kirrende meisjes, voelen dat we tóch nog te veel bagage mee hebben, iced coffee. zwemmen op de 10de verdieping, de jetlag beetje bij beetje overwinnen, elkaar blij en dankbaar aankijken: "hier zijn we dan, écht!".

Morgen vieren ze hier de dag van het kind. Daar gaan wij eens lekker aan meedoen zie. Toedeloe!

Reacties

Een reactie posten